Varamiehet. Varumehed
 

Varamiehet. Varumehed

6.-15.5.2023
Suomen Kansallisteatteri
Läntinen Teatterikuja 1, Helsinki


Andra Teeden ja Aino Kiven Varamiehet on haikea komedia virolaisten keikkatyöläisten karusta arjesta Suomessa. Fiktiivinen teos pohjautuu laajaan dokumentaariseen aineistoon  muun muassa Teeden tekemiin haastatteluihin.

Akateemisesti koulutettu Kalju on virolainen mies, joka ei ole löytänyt kotimaastaan koulutustaan vastaavaa työtä. Rahapulassa hän suostuu nuoruudenkaverinsa Rivon pyyntöön tulla töihin Suomeen. Keikkatyöläisen karu arki alkaa paljastua Kaljulle, kun ensimmäisen henkilöautossa nukutun yön aikana heidän seuraansa liittyvät virolainen Janek ja alkuperältään epämääräinen, kovin hiljainen Igor. Millaista on elämä, jossa väliaikaisuus on pysyvää ja unelma kotiinpaluusta on ihanampaa kuin todellinen kotiinpaluu?

Kansallisteatterin ja Viron Draamateatterin yhteistuotantona syntyvä Varamiehet pureutuu ruohonjuuritason yhteiskunnalliseen todellisuuteen tämän päivän Virossa ja Suomessa. Se antaa äänen ihmisille, jotka tekevät kaikkea sitä, mitä suomalaiset eivät tee. Esityksessä huumori kohtaa surun, kodin ja perheen ikävän, ulkopuolisuuden ja jatkuvan väliaikaisuuden tunteen vieraassa maassa. Mitkä asiat yhdistävät virolaisia ja suomalaisia, mitkä erottavat? Millaisia ennakkoluuloja suomalaisilla on läheisen naapurimaansa kansalaisia kohtaan? Kuinka virolainen voi käydä suomalaisesta, tulla hyväksytyksi?

Suomessa asuu vakinaisesti yli 50 000 virolaistaustaista ihmistä. He työskentelevät useimmiten rakennusalalla tai hallinto- ja tukipalvelutoiminnassa. Vakinaisiksi asukkaiksi rekisteröityneiden lisäksi Suomessa on paljon maahan lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa asettuneita virolaisia. Heistä monet asuvat vaatimattomissa kimppakämpissä ja tekevät pitkää päivää. Useat myös kokevat syrjintää töissä ja asuntomarkkinoilla.

Varamiehet on kirjoittanut Andra Teede, ja sen ohjaa Aino Kivi. Teede on tunnettu ja palkittu virolainen runoilija-näytelmäkirjailija, jonka töihin lukeutuu muiden muassa suositun Õnne 13 -tv-sarjan käsikirjoittaminen. Lukuisissa suomalaisissa teattereissa työskennellyt kirjailija-ohjaaja Kivi on ansioitunut ja monipuolinen teatterintekijä, jolle Varamiehet merkitsee ohjaajandebyyttiä Kansallisteatterissa. Kiven toinen romaani Joutonainen julkaistiin syksyllä 2022 Into Kustannukselta. Esityksen rooleissa nähdään loistavia näyttelijöitä sekä Kansallisteatterista että Viron Draamateatterista.

Yhteistuotanto Viron Draamateatterin kanssa

Esitys on suomeksi ja viroksi, ja se tekstitetään molemmille kielille.

******************

 

Andra Teede ja Aino Kivi „Varumehed” on nukker komöödia eesti juhutööliste karmist argipäevast Soomes. Näidend põhineb mahukal dokumentaalsel materjalil, sealhulgas Andra Teede tehtud intervjuudel.

Kõrgharidusega Kalju on eesti mees, kes pole kodumaal leidnud haridusele vastavat tööd. Rahahädas võtab ta vastu lapsepõlvesõbra Rivo pakkumise tulla Soome tööle. Juhutöölise ränk argipäev jõuab Kaljule pärale siis, kui ta on sunnitud esimese öö veetma oma isiklikus autos koos eestlase Janeki ja teadmata päritolu sõnaahtra Igoriga. Milline on elu, kui ajutisest saab püsiv ja unistus kojunaasmisest on ilusam kui tegelik kojuminek?

Soome Rahvusteatri ja Eesti Draamateatri koostöös sündinud „Varumehed” süüvib Soome ja Eesti praeguse ühiskonna rohujuuretasandi karmi tegelikkusse. See annab hääle inimestele, kes teevad Soomes kõiki neid töid, mida soomlased ise ei tee. Lavastuses põimub huumor kurbusega, kodu- ja pereigatsusega, võõral maal kogetud kõrvalisuse ja ajutisuse tundega. Mis seob eestlasi ja soomlasi, mis eristab? Millised on soomlaste eelarvamused lähinaabrite suhtes? Kuidas eestlane saaks olla rohkem soomlase moodi, olla nende poolt omaks võetud?

Soomes elab püsivalt üle 50 000 eestimaalase. Nad töötavad peamiselt ehitusalal või liht- ja hooldustöödel. Lisaks püsielanikuks registreerunutele on Soomes palju eestlasi, kes läinud sinna lühikeseks või pikemaks ajaks. Nii mõnedki nendest elavad kehvades oludes pead-jalad koos ja teevad ületunde. Paljud kogevad alandavat kohtlemist nii tööl kui ka eluaset otsides.

Andra Teede on tuntud ja auhinnatud eesti luuletaja ja näitekirjanik, armastatud TV-seriaali „Õnne 13” stsenarist. Eesti Draamateatris on lavastatud tema näidend „Esimene armastus“ (2020).

Mitmekülgne tunnustatud kirjanik ja lavastaja Aino Kivi on töötanud paljudes Soome teatrites, „Varumehed” on tema debüüt Rahvusteatris. Aino Kivi teine romaan „Joutonainen” ilmus 2022. a sügisel.

Lavastuses mängivad Soome Rahvusteatri ja Eesti Draamateatri näitlejad.

Etendust mängitakse soome ja eesti keeles ning on varustatud tekstitõlkega mõlemas keeles.