Tutustu Viron maakuntien matkailukohteisiin!
 

Tutustu Viron maakuntien matkailukohteisiin!

5.10.-16.11.2022
Vantaan aikuisopisto
Vaskivuorentie 10 B 3.krs, Vantaa


Viro on enemmän kuin Tallinna. Tällä kurssilla tavoitteena on kertoa kattavasti ja monipuolisesti Viron eri maakuntien matkailunähtävyyksistä, tapahtumista ja kulttuurista. Monet ovat jo kierrelleet Viroa, mutta nähtävää ja koettavaa riittää ympäri maata. Tiesitkö esimerkiksi, että Sillamäen kaupungin keskustan tornikello soittaa Big Benin sävelmää? Tai että Pärnun lähellä voit ajaa kapearaiteisella paikallisella rautatiellä? Tai Tarton eteläpuolella pääset kokemaan nostalgista lentomatkailun tunnelmaa vanhassa Tupolev 134 -matkustajalentokoneessa. Tällä kurssilla tutustutaan Viron maakuntien nähtävyyksiin – myös niihin hiekkatien päässä metsän takana piilossa oleviin.

Ohjelma:
1. Harjumaa ja Länsi-Virumaa
Mitä nähtävää on Suomenlahden rannikolla Tallinan itä- ja länsipuolilla? Mikä on Kiiun munkkitorni? Miksi Rummussa on rakennuksia veden alla? Mikä oli Paldiskissa sijainnut Pentagon? Millainen on koko entisen Neuvostoliiton alueen vanhin kansallispuisto? Miksi Virumaan mukaan suomen kielessä koko maata kutsutaan Viroksi. Tällä luentokerralla ihmetellään Tallinnan ympäristön Harjumaata sekä Länsi-Virumaata.

2. Itä-Virumaa, sekä Järvamaa ja Raplamaa
Millaista Viroa on palavan kiven maakunta? Millaista on matkustaa kaivoksessa junassa tai nähdä savuava tuhkamäki. Miltä Suomenlahti näyttää entisen presidentin kesähuvilan puutarhasta? Miltä kuulostaa oopperaesitys entisessä linnamaisessa tehdaskiinteistössä Narvassa? Miksi Viivikonna on autiokaupunki?
Itä-Viron jälkeen jatkamme Keski-Viroon. Miltä näyttää yksi yhden Viron tunnetuimman kaksitornisen kirkon ullakolla? Millainen on vanhojen autojen ja vanhan tekniikan keräilykenttä tai viereinen elokuvamuseo Järva-Jaanissa? Millainen tunnelma on kukkamarkkinoilla Türissä? Mitä Paiden linnoituksesta on jäljellä? Tämä luentokerta keskittyy Itä-Viron lisäski kahteen maakuntaan keskellä Viroa.

3. Läänemaa ja Pärnumaa
Miksi Länsi-Virossa on ruotsinkielisiä kyliä? Miltä näyttää Haapsalun piispanlinnan valkea daami? Miksi Haapsalun rautatieasemalle ei ole liikennettä, vaikka asema on komea? Millainen on museorautatie Pärnun lähellä Lavassaaressa? Tällä luentokerralla seikkaillaan Länsi-Virossa ja Viron kesäpääkaupungin ympäristössä.

4.Jõgevan, Tarton ja Põlvan sekä Võrun maakunnat
Mikä on sipulitie? Keitä ovat Viron vanhauskoiset? Miltä näyttää Peipsijärvi? Mitä Räpinan tehtaassa valmistetaan? Missä A le Cogin olut valmistetaan? Miltä tuntuu istua entisessä Ukrainan pääministerin lentokoneessa? Millainen on ruutikellariin tehty ravintola? Millainen tunnelma on keväisessä kasvitieteellisessä puutarhassa? Millainen on Varpusen kylässä sijaitseva maantiemuseo? Kuka on setukaisten kuningas? Mistä tulee Suomessakin myytävä Värskan vesi? Miltä kuulostaa Võrun murre? Millainen on Viron korkein kohta Suur Munamägi? Tällä kerralla näkemistä riittää yliopistokaupunki Tartosta pohjoiseen ja etelään.

5. Viljannin ja Valgan maakunnat
Millainen on valtakunnan raja keskellä kaupunkia? Millainen on kylpylä linnamaisen kartanon holvikattoisessa kellarissa? Millainen maisema avautuu Viljannin linnanraunoilta? Mitä tarkoittaa Viron viides vuodenaika Soomaalla? Miksi Otepäässä muistellaan edelleen Urho Kekkosen vierailua? Miltä tuntuu laskea 350 m vaijerirataa muinaislinnan töyräältä? Tällä kerralla seikkaillaan kahdessa Viron eteläisessä maakunnassa.

6. Viron saaret
Miksi Kiipsaaren majakka heiluu valottomana veden ympäröimänä? Miksi Kaalin järvi on täysin pyöreä? Millainen maisema avautuu Tahkunan majakasta? Saarenmaalla ja Hiidenmaalla riittää nähtävää, mutta hienoja kohteita ovat myös Kihnu ja Ruhnu. Millainen on Kihnu troin kuosi? Millainen on merisään Vilsandi? Miksi Naissaaressa on oma rautatie, ja mistä pääsee Vormsin saarelle? Olisiko Abrukan saari hyvä retkikohde? Onko Aegnalla ja Pranglilla jotakin nähtävää? Millaiset ovat kaksi Pakrin saarta? Tällä luentokerralla liikutaan Viron saarilla ja tutkitaan nähtävyyksien lisäksi, miten ja mistä saarille pääsee.

Kurssin opettajana on Jaakko Ahti, jolla on parinkymmenen vuoden kokemus Viron matkailun markkinoinnista ja kehityksestä. Pitkään mm. Helsingin ja Tallinnan välisen laivaliikenteen parissa työuransa tehnyt opettaja on itse intohimoinen Viron matkaaja, joka on kiertänyt mm. kaikki nykyiset Viron kaupungit läpi unohtamatta pikkukylien ja syrjäisten kulmien mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Kurssilla on mahdollisesti myös vierailevia puhujia.
 
Ilmoittautuminen to 18.8.2022 klo 13 alkaen: https://ilmonet.fi/course/V222265
Hinta: Höst 0,00 €