Terävä katse, terävä kynä – Lennart Meri 90
 

Terävä katse, terävä kynä – Lennart Meri 90

torstai 28.03. klo 18.00
Kino K-13
Kanavakatu 12, Helsinki


Maaliskuun 29. päivänä tulee kuluneeksi 90 vuotta Viron tasavallan presidentin Lennart Meren (1929–2006) syntymästä. Tämä suomalais-ugrilainen kirjailija ja elokuvaohjaaja oli yksi 1900-luvun merkittävimmistä virolaisista – pienen maan suuri eurooppalainen.

Syntymäpäivän aattoiltana 28.3. Helsingissä esitetään Katajanokan Kino K-13:ssa dokumenttielokuva Minä, Lennart Meri vuodelta 1993. Se kertoo myllerryksen kuukausista (23.4.–6.10.1992) Lennart Meren elämässä hänen toimiessaan Viron ensimmäisenä Suomen-suurlähettiläänä itsenäisyyden palauttamisen jälkeen aina siihen saakka, kunnes hänet valittiin Viron presidentiksi. Kamera seuraa Merta hänen kaikessa kiehtovuudessaan ja ristiriitaisuudessaan niin työtehtävissä, vaalikampanjan aikana kuin kotioloissakin. Kerronta jättää katsojalle tilaa muodostaa oman käsityksensä Viron uuden itsenäisyyden ajan ensimmäisestä presidentistä. Elokuva on Eesti Telefilmin tuotantoa ja sen on ohjannut Andres Sööt. Elokuvassa on suomenkielinen tekstitys.

Kino K-13:n aulassa on esillä Viro-instituutin uusi on esillä Viro-instituutin uusi Lennart Meri -aiheinen mininäyttely Terävä katse, terävä kynä – Lennart Meri 90, joka nostaa esiin sujuvan ja huumorintajuisen sanankäyttäjän. Näyttelyn mukana kiertää vieraskirja, johon kävijät voivat kirjoittaa muistojaan Lennart Merestä ja terveisiään säilytettäväksi hänen arkistossaan.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tarjolla syntymäpäiväkakkua, mistä syystä pyydämme ilmoittautumaan 25.3. mennessä osoitteeseen info@viro-instituutti.fi.

Yhteistyössä Viro-instituutti Suomessa, Suomen Viro-yhdistysten liitto, Tuglas-seura ja Viron suurlähetystö