Tapiola Sinfonietta ja Viron filharmoninen kamarikuoro: Beethoven 9
 

Tapiola Sinfonietta ja Viron filharmoninen kamarikuoro: Beethoven 9

tiistai 07.05. klo 19.00
Helsingin Musiikkitalo
Mannerheimintie 13 A , Helsinki


Beethovenin ikoninen 9. sinfonia kahden orkesterin suurtuotantona! Mukana Viron filharmoninen kamarikuoro ja tähtisolistit Dima Slobodenioukin johdolla.

Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 9 d-molli op. 125 

Ludwig van Beethovenin Sinfonia nro 9 esitetään Musiikkitalossa päivänä, jolloin tulee kuluneeksi tasan 200 vuotta tämän ikonisen suurteoksen kantaesityksestä. 

Konsertti on kahden orkesterin yhteistuotanto, jossa voimansa yhdistävät Suomen johtavat kamariorkesterit, Tapiola Sinfonietta ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri. Kuoro-osuuksista vastaa maailman tunnetuimpiin kuoroihin kuuluva, Grammy-palkittu Viron filharmoninen kamarikuoro, ja solisteina ovat maamme eturivin laulajat. Konsertin johtaa kapellimestari Dima Slobodeniouk.

Yhdeksäs sinfonia huipensi Beethovenin uran, ja yleisö otti teoksen vastaan suurella riemulla. Wienissä 7.5.1824 kantaesitetty teos edusti jotain aivan uutta: yli tunnin kesto laajensi sinfonian ennenkokemattomiin mittoihin. Yleisö yllättyi myös finaalista, jossa uutena elementtinä olivat solistit ja kuoro. Näin teos kumosi käsityksen sinfoniasta puhtaasti soittimellisena sävellysmuotona. 

Sinfonia ja sen finaaliin sisältyvä Friedrich Schillerin valistushenkinen ”Oodi ilolle” (An die Freude) on ladattu täyteen merkityksiä ja odotuksia. Finaalisävelmästä on myöhemmin muotoutunut Euroopan Unionin virallinen hymni, joka julistaa kaikki rajat ylittävää iloa, rakkautta ja veljeyttä. Musiikkitalossa tuo sanoma herää uudelleen eloon soittajien ja laulajien muotoillessa teoksesta tuoreen taideteoksen.