Sugrifest 2022 Tampereella
 

Sugrifest 2022 Tampereella

lauantai 08.10. klo 10.00
Kulttuuritalo Laikku
Keskustori 4, Tampere


Sugrifest la 8.10.2022 klo 10-17
 
Tampereella on vietetty kansainvälistä suomalais-ugrilaista sukukansapäivää – Sugrifestiä - vuodes-ta 2014. Tänä vuonna Sugrifestien päätapahtumaa vietetään Kulttuuritalo Laikussa lauantaina 8.10. klo 10-17. Tapahtuma esittelee suomalais-ugrilaisia kieliä ja kulttuureja monipuolisen ohjelman ja markkinoiden kautta. Sugrifestiin on vapaa pääsy.
 
Ohjelma Kulttuuritalo Laikussa (Keskustori 4, Tampere)

Musiikkisali
 
10.15-11 Kirjallisuustunti: Murskautuneet tähdet – udmurttinovellikokoelma
Suomentaja Esa-Jussi Salminen esittelee udmurtista suomeen kääntämiensä novelleja. Murskautu-neet tähdet – kokoelma (Atrain&Nord 2020) on ensimmäinen udmurtinkielistä kirjallisuutta laajemmin esittelevä käännöstyö. Kuulemme myös Salmisen uusista käännösprojekteista sekä sukukan-soja suomeksi esittelevästä Alkukoti-lehdestä, jonka uusi päätoimittaja Salminen on.
Suomi-Venäjä-seura
 
11.15-12 Unkarin tunnelmia musiikin ja runon matkassa
Trio István Szalay, viulu, György Balázs, alttoviulu ja viulu, Mirka Dojan-Balázs, piano) esittää unkarilaista musiikkia
Ildikó Martinec esittää unkarilaisia runoja.
Tampereen Suomi-Unkari Seura
 
12.15-13 Kurkistus kolttasaamelaiseen pukeutumiseen
Kolttasaamelainen kansanpuku noudattaa perinteitä, mutta elää myös käyttäjiensä mukana. Vuosien saatossa kolttasaamelaisten pukeutumisessa on moni asia pysynyt muuttumattomana, mutta myös isoja uudistuksia on nähty. Helmikirjailut kuuluvat olennaisena osana kolttasaamelaisiin vaatteisiin ja asusteisiin. Niitä ja muita koltille ominaisia käsitöitä esitellään luennolla kuvin ja sanoin, ja lisäksi selviää, miten moderni kolttasaamelainen tuunaa arkipukeutumistaan kolttatyyliin. Tiõrv pue?ttem, tervetuloa!
Pukukulttuuria esittelee Minna Moshnikoff.
Sisä-Suomen saamelaisyhdistys Bárbmu
 
13-13.15 Kansallispukutuuletus: Valokuvaamo Luova ottaa Laikun portailla otetaan yhteiskuvan kansallispuvuissa. Kaikenlaiset kansallis- tai kansanpuvut täydellisinä tai osittaisina ovat terve-tulleita kuvaan!
Päivän ajan on lisäksi mahdollisuus käydä valokuvaamon kuvauspisteellä ottamassa itsestään omakustanteisesti kuva kansallispuvussa. Valokuvaamo Luovan Irina Kolomijets on palkittu kuvaaja, joka on mm. kuvannut kansallispukuaiheisen valokuvanäyttelyn Tampereen Kalevalaisille.
Kuvausajan voi varata ennakkoon irina@valokuvaamoluova.com koodilla ”Sugrifest kuvaukset”
 
13.15-14 Loimolan Voima – yhtye esiintyy
Loimolan Voima on uutta karjalankielistä musiikkia tekevä yhtye, jonka juuret ulottuvat syvälle Raja-Karjalaan. Yhtyeen muodostavat Lieksassa varttuneet, juuriltaan suistamolaiset veljekset Mika ”Miša” Saatsi ja Niko ”Miikkula” Saatsi. Miša vastaa sävellyksistä ja Miikkula kirjoittaa tekstit suo-raan karjalaksi. Veljesten missio on tehdä uhanalaista karjalan kieltä tunnetuksi musiikin kautta. Karjalan kieltä puhuu äidinkielenään Suomessa noin 11 000 ihmistä.
Suomi–Venäjä-seura
 
14.15-15 Suomalais-ugrilaiset pyhät paikat ja tavat
Luento käsittelee uralilaisia pyhiä luonnonpaikkoja ja niihin liittyviä tapoja. Sen pohjana ovat virolaisen Hiite Maja -säätion vuosittaiseen Hiisien kuvakilpailuun lähetetyt valokuvat ja videot. Näiden kuvien ja videoiden kautta havainnollistetaan, millaiset luontouskontoon liittyvät tavat ovat näinäkin päivinä elinvoimaisia udmurttien ja marien keskuudessa. Eivätkä luontouskontoon liittyvät tavat ole säilyneet ainoastaan sukukansoillamme kaukana idässä. Luennolla käsitelläänkin myös sitä, kuinka vastaavia tapoja jatketaan lähempänä meitä, niin Suomenlahden eteläpuolella Virossa kuin täällä Suomessakin.
Luennon järjestää Taivaannaula ry, puhujana yhdistyksen sukukansavastaava Patrick O’Rourke.
 
15.15-16 Kansantanssiryhmä Vingerpussid
Tamperelais-porilainen harrastajatanssiryhmä Vingerpussid on Sugrifestien vakiovieras. Vingerpussid tanssii ja tanssittaa yleisöä virolaisten rivi- ja ryhmätanssien tahtiin.
Vingerpussid on seurue joka yhdistää Satakunnan ja Pirkanmaan virolaisista kansantanssista kiin-nostuneita. Sugrifest 2022 kokoonpano tulee Tampereen seudulta, jossa Vingerpusseista pitää huolta Tamperen Eesti Klubi. Tanssimme pääasiassa perinteisiä virolaisia tansseja, joita on kerätty eri puolilta Viroa 1900-luvun alkupuolella. Kokoamista on tehnyt mm. Helsingissä opiskellut Anna Raudkats, joka toteutti keruuretkiä hyvän ystävänsä Armas Otto Väisäsen kanssa. Esitämme myös sommiteltuja tansseja ja koreografioita, joiden inspiraationa on ollut perinne. Kerromme tarinoita ja kutsumme yleisöä mukaan tanssimaan.
Vingerpussid harjoittelevat 1-2 kertaa kuukaudessa. Kokoontumisissa kommunikoidaan pääosin viron kielellä, mutta ryhmä on avoin kaikille viron kielestä ja tanssista kiinnostuneille, iästä ja tanssi-taidoista riippumatta. Ryhmän nimi Vingerpussid kuulostaa hassulta mutta tarkoittaa suomeksi käännettynä kepposia. Ohjaajana toimii Heli Vija.
Tampere-Eesti klubi
 
16.15-17 Udmurtialais-virolainen Ar-god-trio
Ar-god on vuodesta 2014 toiminut yhteistyöprojekti, joka yhdistää udmurttien, besermäänien ja viro-laisten musiikkiperinteitä kansainvälisillä sävyillä. Yhtyeessä esiintyvät udmurtit Maria Korepanova ja Nikolai Anisimov sekä virolainen Toivo Sõmer. He esittävät arkaaisia lauluja ja melodioita kansan-tajuisessa muodossa, säilyttäen yhteyden suomalais-ugrilaisen musiikin maailmaan.
Suomi-Venäjä-seura
 
Sukukansapäivän lisäksi Sugrifesteihin liittyy muutakin ohjelmaa, kuten Sugrifest-klubi Telakalla 6.10. klo 20.
 
Sugrifestiä järjestävät:
Kulttuuritalo Laikku, Pirkanmaan elokuvakeskus, Pirkanmaan Tuglas-seura, Rahvaanmusiikin kerho, Rakennuskulttuurikeskus Piiru, Sisä-Suomen Saamelaisyhdistys Bárbmu, Suomi–Venäjä-Seura, Taivaannaula, Tampere Eesti klubi, Tampere-Tartto seura, Tampereen Kalevalaiset, Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikkö, Tampereen Suomi-Unkari Seura