Shallow Springs
 

Shallow Springs

13.4.–22.6.2023
Kohta
Teurastamon sisäpiha, Työpajankatu 2 B rakennus 7, 3. krs, Helsinki


Shallow Springs -näyttelyllä on kolme kuraattoria: Kohtan toiminnanjohtaja Anders Kreuger (Ruotsi/Suomi, 1965) ja taiteilijat Jaakko Pallasvuo (Suomi, 1987) ja Miša Skalskis (Liettua/Suomi, 1994). Yhdessä olemme valinneet kaksitoista taiteilijaa – kolme jokaisesta Baltian maasta ja kolme Suomesta. Osaa taiteilijoista voi pitää ‘nuorina’ tai ‘uransa alussa olevina’, jotkut ovat olleet nuoria jo pidempään. Jokaisesta maasta on valittu myös yksi etabloituneempi taiteilija. Kaksi heistä, taidegraafikko Maris Argalis (Latvia) ja Elvyra Kairiukštyte (Liettua) eivät ole enää elävien kirjoissa.

Miksi kuratoida maantieteellisesti rajattu näyttely tässä hetkessä? Miksi miettiä kansallisuutta ja taidetta samassa yhteydessä? Miksi kutsua nuoria taiteilijoita vieraileviksi kuraattoreiksi? Miksi keskittyä ikään? Mitä tällainen katsaus voi tuoda maailmaan?

Kohtan päätös järjestää Suomessa ja Baltiassa toimivien taiteilijoiden yhteisnäyttely on solidaarisuuden ele, jonka taustalla vaikuttaa Venäjän aloittama hyökkäyssota ja sen erinäiset vaikutukset ympäröiviin seutuihin. Asialla on pragmaattiset ja tunnepitoiset puolensa. Ja kun kerran toteutamme ”geopoliittisen” näyttelyn, voi yksinkertainen vastaavuus toimia kunnioituksen osoituksena: sama määrä taiteilijoita jokaisesta osallistuvasta maasta.

Näyttelyn taiteilijoista moni yhdistää vaihtelevaa kuvamateriaalia (piirettyä, maalattua, muovailtua) ja esineitä (käsintehtyjä, teollisesti valmistettuja tai löydettyjä) keskenään risteäviksi kolmiulotteisiksi assemblaaseiksi tai installaatioiksi. Esillä on runsas valikoima Rait Präätsin (Viro, 1952) maalattuja lasiesineitä sekä betonisia veistoksia, joita koristavat uuden tarkoituksen saaneet virtapiirit. Yhtä järkähtämätön on Anna Škodenkon (Viro, 1986) teos, eräänlainen huoneenjakaja, josta jähmetetyt vaatekappaleet piirtävät esiin ihmishahmoja tai, taiteilijan sanoin, henkilöitä. Oman tilansa saa Madlen Hirtentreun (Viro, 1993) installaatio, jossa katsoja kohtaa lasitetuista keraamisista fragmenteista koostuvan ryömivän olennon ja riippuvan silikonisen kasvin.

”Shallow Springs” on järjestetty yhteistyössä Liettuan Ruotsin, Suomen ja Tanskan kulttuuriattasean kanssa sekä Liettuan kulttuuri-instituutin tuella.

Alaviite:

”Amber Road” on englanninkielinen nimi muinaiselle kauppareitille, joka hyödynsi jokia, esimerkiksi Vistula (Puola) ja Dnipro (Ukraina), meripihkan kuljetukseen Baltian rannoilta välimerelle 1400-luvulta eea. alkaen. ”Amber Miles” oli Lithuanian Airlines -lentoyhtiön (lakkautettu, lensi vuosina 1991–2009) kanta-asiakasohjelman nimi.

Kuva: Justinas Vilutis, Fear Eats the Soul 8, 2021, digital image