Luovuuden lähteitä - kolme sukupolvea taiteilijoita Virosta
 

Luovuuden lähteitä - kolme sukupolvea taiteilijoita Virosta

7.11.2023–28.1.2024
Raision museo Harkko
Eeronkuja 2, Raisio


Näyttelyssä on esillä kolmen sukupolven virolaistaiteilijoita Okasin suvusta. Evald Okas (1915–2011) on virolainen taiteilija, jonka perheeseen kuului paljon muitakin taideihmisiä. Okas tunnetaan ennen kaikkea klassista muotokieltä noudattelevasta maalaustaiteestaan, mutta yhtä tärkeitä ovat matkoista inspiraation saaneet grafiikkasarjat. Okasin tuotantoa leimaa värikylläisyys, figuratiivisuus ja mestarillinen viivankäyttö, oli kuvauksen kohteena arkipäiväiset aiheet, potretti, alastontutkielma tai kaupunki- tai teollisuusmaisema. 

Taiteelliset taipumukset tavallisesti siirtyvät sukupolvelta toiselle. Luovuuden lähteitä-kolme sukupolvea taiteilijoita Virosta - näyttelysssä tarkastellaan, miten Evald Okasin maalaustaito on perheessä siirtynyt eteenpäin. Okasin maalausten lisäksi näyttelyssä esitellään hänen tyttärensä Mari Roosvaltin sekä lapsenlapsensa Mara Ljutjukin töitä.

Viron taideakatemiassa opettanut Mari Roosvalt (s. 1945) pitää itseään romantikkona, joka yhdistää vanhaa ja uutta. Roosvalt käyttää lähinnä sekatekniikkaa, hän yhdistelee eri materiaaleja ja lisää elementtejä myös valokuvista. Katsojalle välittyy elämys paikoin vanhan ja paikoin nykyaikaisen ihmisen luoman kulttuurin ja luonnon herkästä suhteesta.

Mara Ljutjuk (s. 1978) valmistui vuonna 2001 Viron taideakatemiasta maalaustaiteen alalta. Ljutjukin tyyliin kuuluu yksinkertaistettu muoto ja realistinen kuvaamistapa. Teokset ovat narratiivisia, ne kertovat katsojalle tuttuja tarinoita elämästä, suhteista läheisiin, taistelusta itsensä kanssa, elämän alusta ja katoavuudesta. 

Museon aukioloajat:
 
ma suljettu
ti-to 10-19
pe 10-16
la-su 12-15
 

Liput:

Aikuiset 5 €
Eläkeläiset/opiskelijat 4 €
Lapset 7-17 v. 2 €
Meillä käy Museokortti.