Leelo Tungal ja Toveri lapsi
 

Leelo Tungal ja Toveri lapsi

maanantai 07.10. klo 18.00
Eesti Maja – Viro-keskus
Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki


Kymmenen vuoden odotus on palkittu. Kustantamo Arktinen Banaani julkaisee syyskuussa Anja Salokantelen suomentamana Leelo Tungalin menestyskirjan Toveri lapsi.

Toveri lapsi on omakohtaisiin muistoihin perustuva kuvaus pienen tytön elämästä Neuvosto-Virossa 1950-luvun alussa. Romaanin alussa tuntemattomat miehet tunkeutuvat kotiin ja vievät äidin mennessään. Tyttö jää kahden isän kanssa ja alkaa äidin paluun odotus. Sitä saadaankin odottaa kauan. Tapahtumat kerrotaan lapsen näkökulmasta. Hänelle äidin poissaolo on tietysti käsittämätöntä, ja tuntuuhan se käsittämättömältä aikuisistakin. Tuttuja ihmisiä on viety Siperiaan joukoittain ja yksitellen, mutta silti äidin hakeminen on perheelle yllätys eikä siihen löydy mitään järjellistä syytä. Kohtuullisen hyvin isä ja tytär arkiaskareistaan selviävät; lapsen ja yksinhuoltajana toimivan isän suhdetta kuvataan hellästi ja herkkävaistoisesti. Aikuiset yrittävät pitää lapsen outojen ilmiöiden ulottumattomissa, mutta tyttö näkee ja kuulee paljon ja ymmärtää asiat omalla tavallaan. Lapsen logiikalla hän arvelee äidin pois viemisen johtuneen siitä että hän oli tuhma ja yrittää tulla kiltimmäksi jotta äiti saataisiin takaisin. Toisaalta hän on täynnä ylpeyttä, kun bussin rahastaja puhuttelee häntä ”seltsimees laps”, toveri lapsi.

Leelo Tungal (s. 1947) kuuluu Viron tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin lastenkirjailijoihin ja runoilijoihin. Hän on myös pitkäaikainen lastenlehden päätoimittaja. Tungal sai vastikään Viron valtion elämäntyöpalkinnon kirjailijana. Hänen tekstejään kuullaan usein Viron laulujuhlilla. Tungalin edesmennyt mies Raimo Kangro oli säveltäjä ja heidän tyttärensä Maarja Kangro on myös tunnettu kirjailija.

Seltsimees laps teki Leelo Tungalista koko kansan rakastaman kirjailijan. Teos on saanut kaksi jatko-osaa Samettia ja sahanpurua sekä Naisen käden kosketus, jotka ilmestyivät vuosina 2009 ja 2018. Trilogian pohjalta valmistunut elokuva valittiin Virossa vuoden 2018 parhaaksi elokuvaksi, ja se on saanut useita kansainvälisiä palkintoja.

Lauantaina 5.10. Tampereella elokuvateatteri Niagarassa
15.00 Elokuva Toveri lapsi 
17.00 Leelo Tungalia haastattelee Riho Laurisaar
Yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut

Sunnuntaina 6.10. Turun kirjamessuilla Fiore-lavalla
11.10 Leelo Tungalia haastattelee Heli Laaksonen
suoratoisto: www.tuglas.fi/stream

Maanantaina 7.10. Helsingissä, Eesti Majassa
18.00 Leelo Tungalia haastattelee Anja Salokannel
suoratoisto: www.tuglas.fi/stream