Espoon Viro-viikot: Pigem ei
 

Espoon Viro-viikot: Pigem ei

torstai 03.03. klo 19.00
Espoon kulttuurikeskus
Kulttuuriaukio 2, Espoo


PIGEM EI

VON KRAHLI TEATER / EKSPEDISIOON

Taavi Eelma on kirjoittanut näytelmän Herman Melvillen novellin Bartleby, kirjuri (1853) inspiroimana. Tavallisessa kirjaamossa työntekijät hoitavat tehtäviään ahkerasti ja yhteishenkeä kohotetaan monin eri tavoin. Tuodakseen toimistolle seremoniallista vivahdetta, johtaja ujuttaa arkeen erityisiä rituaaleja, joiden avulla työhön liittyvä tunnelataus voimistuu. Työkuorman kasvaessa toimistolle palkataan uusi kirjuri ja nyt töitä voidaan tehdä entistäkin tehokkaammin. Mutta uusi työntekijä tekeekin jotain ennakoimatonta. Jotain, mitä kukaan ei ole aiemmin tehnyt.

Tutut tavat natisevat liitoksissaan, ihmisten mieli muuttuu, jostain nousee viha. 

Melville kirjoitti Bartlebyn yli 150 vuotta sitten, mutta teksti on ajankohtainen. Novelli on myös vaikuttanut laajasti niin kirjallisuuteen (mm. Kafkan ja Camus’n töihin) kuin filosofiaan ja yhteiskuntateorioihin. Tunnettu slovenialainen sosiologi Slavoj Žižek pitää novellia nykymaailman vertauskuvana ja kätevänä oikoreittinä hallitsevien taloudellisten ja ideologisten normien kyseenalaistamiseen.

Esitys on osa Espoon Viro-viikkojen ohjelmaa. Viro-viikkojen yhteislippu Pigem ei ja Gesamtkunstwerk¹ -esityksiin yht. 62 € myynnissä vain teatterin lipputoimistossa.

Liput: 36 / 33 / 20 €

Kesto 1 t 45 min, ei väliaikaa

Esityskieli viro, suomenkielinen tekstitys näyttämöllä

TYÖRYHMÄ

Rooleissa: Mari Abel, Jakob Juhkam, Ingmar Jõela, Lauri Lagle, Jörgen Liik, Marika Vaarik
Kirjoittanut: Taavi Eelmaa, vapaasti Herman Melvillen alkuperäisteokseen ”Bartleby, the scrivener: A Story of Wall Street” pohjalta (käännös Hanno Soans)
Ohjaus: Juhan Ulfsak
Musiikki: Jakob Juhkam
Design: Juhan Ulfsak/Kairi Mändla
Dramaturgi: Eero Epner
Valosuunnittelu: Oliver Kulpsoo
Koreografi: Ingmar Jõela
Tekninen suunnittelu: Rinald Kodasmaa
Ääniteknikko: Jürgen Reismaa
Valoteknikko: Mihhail Makošin
Lavasteet: Kristiina Praks
Graafinen: suunnittelu Allan Appelberg
Valokuvat: Herkko Labi