Ene-Liis Semper: Nimetön
 

Ene-Liis Semper: Nimetön

19.4.–10.5.2023
Studio Pasila
Ratamestarinkatu 5, Helsinki


Nimetön, kuten mikä tahansa, joka tavallisesti olisi nimetty, muttei kuitenkaan ole. Nimetön, kuten vilpittömän empaattinen tila esiintyjän ja katsojan välillä.

Uransa alussa olevan esiintyjän keho on myös vielä nimetön. Nimetön ja levoton yrityksessään tulla joksikin, taistellessaan olemassaolonsa puolesta.

Esitys tutkii esiintyjän kehoa eri mahdollisuuksien vyöhykkeenä. On hiljainen näyttämö. Kaikenlaisia olioita alkaa ilmestyä. Rujoimmat ryömivät takaisin syvyyksiin. Esiintyjien joukko kulkee kohti samaa ääretöntä päämäärää muuttaen jatkuvasti muotoaan, löytäen toistensa kautta yhä uusia tapoja olla, määrittäen jatkuvasti itseään uudestaan.

Ohjaaja Ene-Liis Semper vastaa myös teoksen konseptista ja visuaalisesta suunnittelusta. Valosuunnittelijana on Teatterikorkeakoulusta Aku Lahti, ja sävellys ja äänisuunnittelu on Jakob Juhkamin käsialaa. Liikkeen dramaturgiasta vastaa Giacomo Veronesi. Assistentteina toimivat Anita Kremm ja Liisamari Viik.

Ene-Liis Semper on palkittu virolainen video- ja installaatiotaiteilija ja teatteriohjaaja. Hänen työnsä ovat olleet esillä useissa kansainvälisissä näyttelyissä ja festivaaleilla. Semper on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista virolaisista nykytaiteilijoista. Hän on Tallinnassa toimivan Teatteri NO99:n perustaja ja taiteellinen johtaja yhdessä Tiit Ojasoon kanssa. Lisäksi Semper on valmistanut esityksiä useisiin muihin eurooppalaisiin teattereihin.

Jakob Juhkam on palkittu virolainen säveltäjä ja multi-instrumentalisti. Jakob on julkaissut kolme sooloalbumia ja soittanut lisäksi useissa virolaisissa pop-yhtyeissä. Hän on työskennellyt Tallinnassa Teatteri NO99:ssa ääniteknikkona ja äänisuunnittelijana ja säveltänyt lisäksi musiikkia näytelmiin muualla Euroopassa.

Giacomo Veronesi on italialainen teatteriohjaaja, luennoitsija ja performanssitaiteilija, joka tutkii kokeellisia teatterin muotoja ja näyttelemisen menetelmiä. Hän on näytellyt ja luonut esityksiä niin teatterilavoille kuin julkisiin tiloihinkin Euroopassa ja kansainvälisesti.

Liput: lippu.fi

Huom! Esitys sisältää alastomuutta ja väkivaltaisia kuvia. Suositusikä 18-vuotiaasta ylöspäin.

Esitys on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Näyttelijäntaiteen koulutusohjelman ja Helsingin Kaupunginteatterin kolmas yhteistuotanto.

Kuva: Nina Mellqvist